Na dip in aantal woninginbraken maken inbrekers een inhaalslag
In april daalde het aantal inbraken met meer dan 50 procent, omdat mensen vanwege de coronamaatregelen veel thuis waren. Er was wel sprake van een stijging van 7 procent in het aantal inbraken in kelderboxen en schuren. Hoewel het aantal woninginbraken tijdens de eerste maanden van de coronacrisis met tientallen procenten daalde, is waakzaamheid geboden. Nu de maatregelen tegen de gevolgen van het coronavirus versoepelen en de grote vakantie begonnen is, zullen inbrekers naar verwachting een inhaalslag gaan maken.

Aandacht voor inbraakpreventie nodig
Uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW), blijkt dat ruim 30 procent van de achterdeuren in Nederland geen inbraakwerend of goed functionerend slot heeft. Het is daarom van belang om het hang- en sluitwerk van zowel woningen als schuren en kelderboxen te controleren. Het plaatsen van inbraakwerende sloten met SKG-keurmerk en voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen is aanbevolen. Stichting NIPW voert campagne om mensen bewust te maken van de risico’s op en impact van een inbraak. Om het publiek voor te lichten, werkt het NIPW samen met het Verbond van Verzekeraars en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Aantal inbraken weer op niveau van voor de coronacrisis
In mei lag het aantal woninginbraken ongeveer 25 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar. Begin juli was er met 510 woninginbraken in heel Nederland sprake van een daling van slechts 10 procent ten opzichte van juli 2019. Aandacht voor inbraakpreventie blijft daarmee erg belangrijk. Uit nieuwe cijfers van de Nationale Politie blijkt dat het aantal woninginbraken weer bijna op het normale niveau ligt. Ook verzekeraars zien het aantal meldingen van woninginbraken weer oplopen. De spectaculaire daling van het aantal woninginbraken komt daarmee ten einde. De stijging is waar te nemen sinds de maatregelen tegen het coronavirus door de overheid zijn versoepeld.